Julka Cymbaluk szefową, a Bruno Pluciński pomocnikiem! Czy zapiekanka quiche się uda?
Składniki na kukurydziany spód:
– 1 ¼ szklanki Lubella Corn Flakes
– pół szklanki otrębów pszennych
– masło 50 g
– 5 łyżek zimnej wody
Składniki na farsz:
– Pomidory całe Łowicz (puszka 400 g)
– 500 g świeżego szpinaku baby
– 1 cebula
– pół szklanki pomidorów suszonych
– 2 ząbki czosnku
– 200 g pieczarek
– pęczek natki pietruszki
– ¾ szklanki śmietana 30%
– 4 jajka
– 50 g parmezanu
– masło
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 6
1. Płatki mieszamy z otrębami i gnieciemy. Dodajemy rozpuszczone masło. Całość ugniatamy do jednolitej masy. Dodajemy odrobinę wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Masę wykładamy na formę. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 10 minut.
2. Farsz: kroimy cebulę na drobno podsmażamy na maśle, na to wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy, dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kawałeczki i jak zmięknie, wrzucamy szpinak. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy przyprawami. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. W drugim naczyniu rozbijamy jajka, mieszamy wraz z śmietaną, startym parmezanem i doprawiamy.
4. Jak wszystko ostygnie. Warzywa z sosem jajeczno-śmietanowym i wylewamy na spód – na koniec sypiemy jeszcze serem i zapiekamy 10-15 minut aż masa się zetnie 180 stopni.
5. Na koniec przygotowujemy sos: pomidory zgniatamy, dodajemy czosnek, zioła, sól i pieprz.