Stefcia i Mateusz – ostatnie starcie! Odpowiedzią na bolognese w paprykach będzie pyszna pizza z mascarpone. Wiecie jak ją zrobić? Zobaczcie!
Składniki ciasta:
– 3,5 szklanki mąki poznańskiej
– 15 g świeżych drożdży
– 1,5 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 0,5 łyżeczki cukru
Sos do pizzy:
– passata pomidorowa 400 g
– czosnek 4 ząbki
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– sól oraz pieprz
Dodatki do pizzy:
– mozzarella tarta
– rukola
– serek mascarpone
– prosciutto cotto
Czas przygotowania: 360 minut
Liczba porcji: 8
Przygotowania ciasta:
1. Drożdże rozgnieść z cukrem w wysokiej misce, dodać 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmieszać, dodać część mąki i odstawić na 0,5 godziny w ciepłe miejsce.
2. Resztę mąki wsypać do misy miksera, dodać sól, oliwę. Dolewać powoli zaczyn wraz z wodą podczas mieszania mikserem z końcówką w kształcie haka. Wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie oraz elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce aż potroi swoją objętość.
Sos: Wszystkie składniki razem zblendować.
Pizza:
1. Pizzę piec z samym sosem w najwyższej możliwej temperaturze przez około 7 minut.
2. Po wyjęciu wyłożyć mozzarellę i piec ponownie przez około 5 minut aż mozzarella się roztopi.
3. Na koniec dekorujemy prosciutto cotto, rukolą i mascarpone.