Stefcia przygotowuje przepyszne batoniki śniadaniowe, a Mateusz jej pomaga.
Składniki batonów:
– pół szklanki suszonej żurawiny
– 2 szklanki miodowych chrupko-płatków (miodowych kółek śniadaniowych)
– 4 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki miodu
– po pół szklanki mieszanki: orzechy włoskie, ziarna słonecznika, ziarna dyni
– 2 czubate łyżki kakao
Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 5-6
1. Mieszamy wszystkie suche składniki w dużej misce.
2. Zalewamy żurawinę wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy i dodajemy ją do suchych składników.
3. Dodajemy masło orzechowe, miód i całość mieszamy.
4. Wymieszaną masę umieszczamy w formie i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
5. Gotowy blok kroimy na batoniki.